تکنولوژی ارتباطات و نقش آن در پژوهش
مقدمه
جهان وارد عصر تازه ای شده است. از نیمههای دوم قرن بیستم پایان عمر عصر صنعتی آغاز شد. تحولات پرشتاب علمی تکنولوژیکی موتور محرک این تحول بوده است. نخست با ورود کامپیوتر به سپهر فنی زندگی دگرگون شد، سپس با هم گرایی امواج تحول، حوزهی اطلاعات و ارتباطات کامپیوترها به کمک تکنولوژی های پرتوان با توانمندیهای تکنولوژیهای ارتباطی از جمله تلفن به هم وصل شدند و چندی بعد قابلیتهای این دو تکنولوژی پرتوان با توانمندیهای تکنولوژی و تلویزیون، ترکیب شد و باعث پیدایش عظیم ترین ماشین مصنوع دست انسان گردید. یعنی شبکه جهانی ارتباطات و اطلاعات به هم پیوسته ای که نماد آشکار و آشنای آن اینترنت است و به سرعت و پرتوان دارد همه ابعاد زندگی بشر را دگرگون میسازد.
امروز در این نقطه از زمان در جایی ایستاده ایم که قادریم قطعههای زمان را درکنار هم قرار دهیم و تصویری واضح از آنچه بر ما گذشته و آنچه بدست آورده ایم را نظاره گر باشیم. انشاهایی که زمانی در تفسیر «توانا بود هرکه دانا بود» مینوشتیم، لاجرم در اکوسیستم محیطی تبدیل به ذراتی شده که باید برای تداوم بقاء آن را استنشاق کنیم، جملههای زیبایی که در مقایسه ی ثروت و علم مینوشتیم دیگر خاطره ای عجیب تر از اثبات گردی زمین است چراکه در جایی قرار داریم که علم برای ثروت است. هم اکنون پس از پشت سرگذاشتن صخرههای پر پیچ و خم عمر، در پایین صخره ای ایستاده ایم که اگر از آن بالا نرویم گرمای خورشید علم و آگاهی را هرگز لمس نخواهیم کرد و ماندن هم مساوی مرگ است.
در این بحران اگر لحظه ای چشمها را ببندیم دیگر هرگز باز نخواهیم کرد. مجسمههای یخ زده ای خواهیم بود از جهل، جهل در مقابل دانشی که پشت کوهیها مدتهاست درحال فراگیری آنند و ما درسرمای این جهل حتی قدرت بیان دردهایمان را نخواهیم داشت. چگونه میتوان این صخره ی صاف را درچنین شرایط دشواری پیمود. اولین رمز آن نخوابیدن است، نترسیدن، جسارت و امید به موفقیت و وقوف به این نکته که قرار نیست طنابی از بالا برای نجات بیاندازند، و پی بردن به این امر که در این بحران تعقل، تفکر و تلاش جمعی، تنها راه رهایی است. بلی در عصر ارتباطات و اطلاعات دانایی رمز بقاء است. در این عصر تک تک عناصر جامعه باید مجهز به دانش روز باشند و شاید مقدمتر از هرگروه دیگری هنگام آن است که کسانی که در آموزش و پژوهش مشغولند آستینها را بالا زده و به مدد چراغ جادوئی دانش و پژوهش طلسم دیو جهل را بشکنند. این رسالت تک تک ماست.فناوری اطلاعات و ارتباطات، ضعفها را سریعتر مشخص و قوتها را سریعتر رشد میدهد. لذا نگرش نوین سیستم آموزشی و پژوهشی از ضرورتها و پیش نیازهای بلامنازع و حیاتی بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در امر آموزش و پژوهش است.
در عصری که فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان ابزار توانمندساز اندیشه و در امتداد فکر انسانها هرلحظه در حال تولید و توزیع اطلاعات و برقراری ارتباطات است به نظر میرسد رسالت نظام آموزشی، تعلیم و تربیت انسانی است که بتواند با توجه به اطلاعات که در هرلحظه در دست دارد بهترین انتخاب را انجام دهد و از طریق پژوهشهای قابل اعتماد به بهترین راهها برای توسعه دست یابد.
تعریف ارتباطات
ارسطو فیلسوف یونانی شاید اولین اندیشمندی باشد که 2300 سال پیش نخستین بار درزمینه ی ارتباط سخن گفت. او در کتاب مطالعه ی معانی بیان (ریطوریقا) که معمولاً آن را مترادف ارتباط میدانند؛ در تعریف ارتباط مینویسد: ارتباط عبارت است از جستجو برای دست یافتن به کلیه ی وسایل و امکانات موجود برای ترغیب و اقناع دیگران.(1) ویلبر شرام در کتاب فراگرد و تأثیر ارتباط جمعی میگوید: در فراگرد ارتباط به طور کلی ما میخواهیم با گیرنده ی پیام خود در یک مورد و مسأله ی معین همانندی ایجاد کنیم.
میکی اسمیت در ارائه ی مدل ارتباطی خود تعریفی برای ارتباط آورده که در آن به انتقال حافظهها در ارتباط نیز اشاره شده است. او میگوید: ارتباط عبارت است از فراگرد انتقال اطلاعات، احساسها، حافظهها و فکرها درمیان مردم.
برخی دیگر در تعریفهای خود از ارتباط، وسایل ارتباطی را مورد توجه قرار داده اند، انجمن بین المللی تحقیقات ارتباط، تعریف زیر را برای ارتباط ارائه داده است.
منظور از ارتباط، روزنامهها، نشریات، مجلات، کتابها، رادیو، تلویزیون، آگهی، ارتباطات دور و تلفن، تلگراف، کابلهای زیر دریایی و پست است. هم چنین ارتباط چگونگی تولید و توزیع کالاها و خدمات مختلفی را که وسایل و فعالیتهای فوق به عهده دارند و مطالعات و تحقیقات مربوط به محتوای پیامها و نتایج و آثار آن را در بر میگیرد.
جایگاه اطلاعات و ارتباطات
اطلاعات وارتباطات در عصر کنونی تأثیرات شگرف و بی مانندی را پدید آورده اند. این تأثیرات به گونه ای مشخص در صنایع اطلاعاتی و ارتباطی که به منظور مهار جریان اطلاعات و نیز استفاده ی هرچه بهتر از آن برای مقاصد گوناگون به وجود آمده است، کاملاً مشهود است. نوآوریها و اختراعات دانشمندان در دوران کنونی حاصل همین تکنولوژیهای نوین جمع آوری، انباشت و اشاعه ی اطلاعات علمی و فنی است. ابزارها و وسایلی که به هر طریق موجب تولید، انباشت، پردازش و اشاعه ی اطلاعات شود، تکنولوژیهای اطلاعاتی و ارتباطی نامیده میشوند. تمام ابزارها و وسایلی که در تولید، آماده سازی و انتقال اطلاعات نقش دارند، اعم از وسایل دستی ساده ی یک کتابخانه تا وسایل پیچیده و پیشرفته ی یک مرکز اطلاع رسانی، تکنولوژی اطلاع رسانی میخوانند.
بر این مبناء هر رسانه ای که قابلیت انتقال و جابجایی اطلاعات از یک نقطه به نقطه ی دیگر داشته باشد و هدف آن برقراری ارتباط باشد، در قلمرو تکنولوژی ارتباطات قرار میگیرد. بدین ترتیب تکنولوژیهای اطلاعاتی و ارتباطی به گونه ای باهم درآمیخته اند که مجزا کردن آنها بسیار دشوار است. در حقیقت هر دو، هدف مترقی را دنبال میکنند که همان اشاعه ی اطلاعات در میان مردم است. سیر تحول و پیشرفت این دستاوردها در زمین تکنولوژی اطلاعاتی و ارتباطی را میتوان در جدول ذیل مرور کرد:
جدول 1: سالشمار رسانههای اطلاعاتی و ارتباطی 2
وقایع و نوآوریهای اطلاعاتی و ارتباطی سالشمار
دوره ی کرومانیون، دوره ی فرضی وجود زبان35000 ق. م.
نوشتههای سومریان بر لوحههای گلی4000
چاپ کتاب در چین600 ب. م
چاپ انجیل به وسیله ی گوتنبرگ1453
تکمیل تلگراف به وسیله ی ساموئل مورس1853
شکل گیری اولین آژانس خبری با نام آسوشیتدپرس1848
تکمیل تلفن به وسیله ی الکساندر گراهام بل1876
ساخت تلگراف بی سیم به وسیله ی مارکونی1895
ثبت اختراع لامپ دوربین تلویزیونی توسط زوریکین1923
ساخت اولین کامپیوتر الکترونیکی در امریکا1942
شروع کار تلویزیون کابلی1950
ساخته شدن اولین تلویزیون رنگی1954
پرتاب اولین ماهواره ی شوروی موسوم به اسپوتنیک به فضا1957
پرتاب ماهواره ی تلویزیونی آمریکا موسوم به تله استار به فضا1962
انتشار وال استریت ژورنال از طریق ماهواره1975
عرضه ی کامپیوترهای خانگی ارزانتر از 500 دلار1980
بدین ترتیب تکوین دنیای جدید قبل از هر چیز مدیون دستاوردهای نوین اطلاعاتی و ارتباطی است. محور اصلی این فنون، امروزه کامپیوتر و ابزارهای ارتباطات راه دور است. کامپیوتر اساساً کار پردازش و انباشت اطلاعات را انجام میدهد و ارتباطات راه دور، امکان پخش و توزیع این اطلاعات را در سطح وسیعی فراهم میسازد1
تکنولوژیهای اطلاعاتی به مدد ابزارهای ارتباطی، رسالت خود را که همان جابجایی و انتقال اطلاعات است انجام میدهند.
عصر حاضر را به واسطه ی بهره گیری ازتکنولوژیهای نوین اطلاعاتی و ارتباطی، عصر اطلاعات و ارتباطات نام نهاده اند. در این دوران، افراد و جوامع به طور مستمر با یکدیگر ارتباط دارند و جهان به شکل یکپارچه درآمده و به دهکده ی جهانی تبدیل شده است. در این دهکده ی جهانی این ابزارهای اطلاعاتی و ارتباطی به کمک پژوهشگران آمده اند تا پژوهش را که در دید بعضی از مردم مسأله ی اسرارآمیزی است راحت تر نمایند. قرن بیست و یکم آغاز عصر جدیدی از انقلاب تکنولوژی و عرضه نوآوریها است که از هم اکنون یک نوع رقابت تنگاتنگ و جنگ و ستیز در میان صاحبان قدرت و علم به چشم میخورد و هرکس سعی دارد جایگاه بخصوصی را در این دوران برای معرفی خود بیابد. پس بر ماست که از این فرصت استفاده نموده و از این ضیافت که سفره اش را به روی همه گشوده اند استفاده نمائیم.
کارشناسان معتقدند که تکنولوژی ارتباطات از پتانسیل لازم برای توسعه ی کشورهای درحال توسعه برخوردار است، اما به صراحت اعلام داشته اند که به هر میزان سرمایه در این راه صرف شود احتمال پر کردن شکاف میان کشورهای در حال توسعه غیرممکن مینماید. دانشمندان معتقدند که دولتها باید در خصوص روشهای به کار گرفته شده در رفع شکاف، تجدید نظر کنند و به راههایی فراتر از سرمایه گذاری مالی بیندیشند، راههایی همچون سرمایه گذاریهای فکری و پژوهشی.
پرسش اساسی
آنچه از وضعیت موجود در درک مفاهیم اجرایی فناوری ارتباطات و اطلاعات احساس میشود مبانی تغییرات و دگرگونیهایی است که در سطح جهانی در فناوری مزبور به وقوع پیوسته، به نحوی که به چالش محیطی و تغییرات، منجر شده است. این که روز به روز پژوهش و یادگیریها برحسب سیستمهای ارتباطی نوین شکل میگیرد موضوعی غیر قابل انکار است.
پس در جهان امروز که به مرور از سواد اطلاعاتی و عوالم دیجیتالی سخن میرود، طبیعی است که اندیشه ی نوینی در تفکر پژوهشگران کشور رسوخ یابد که به این قرار است: «آیا استفاده از فناوری ارتباطات و اطلاعات در پژوهش لازم است یا نه؟»
استفاده از فناوری ارتباطات ارزش افزوده ای را ایجاد میکند که ناشی از دانش و آفرینشها و پژوهشهای فکری است و در اثر این ارزش افزوده ی خلق شده، کشور در قلمروهای گوناگون اقتصادی، سیاسی و فرهنگی به بیرون از مرزهای جغرافیایی سوق داده میشوند. مقوله ارزش افزایی نیازمند بازخوانی و تأکید بر تربیت نیروی انسانی در حوزه ارتباطات و اطلاعات است. نیروی انسانی که با پژوهش خود توسعه و کاربری این فناوری را بسط میدهد.
پژوهش پیش نیاز توسعه
پژوهش پدیده ای راهبردی است و متناسب با شأن خودش باید با آن برخورد شود. پژوهش برای دستیابی به مبانی علمی، گسترش مرزهای دانش و افزایش درک بشری از پدیدههای هستی و مبانی آن است که در قالب تحقیقات بنیادی از آن یاد میشود. اما اگر این یافتهها جهت دار شوند و در راستای رفع نیازها از آن بهره گرفته شود، تحقیقات ماهیت «کاربردی» پیدا میکنند. وقتی یافتههای یک پژوهش به افزایش خواهی یک پدیده میپردازند تحقیقات، «توسعه ای» میشوند. پژوهش دارای دو محیط داخلی و خارجی است. در محیط داخلی پژوهش، پنج بعد اقتصادی، سیاسی، نظامی، فرهنگی و اجتماعی وجود دارد و بعد خارجی نیز به همین گونه است. اثبات این مطلب نشان میدهد که پژوهش یک پدیده ی استراتژیک است.
مقولههای اقتصادی از قبیل اعتبارهای پژوهشی، بنای مراکز تحقیقاتی، تجهیزات و منابع انسانی از مؤلفههای اقتصادی در محیط داخلی پژوهش هستند. اثربخشی پژوهش بر اقتصاد ملی هم مطرح است و ما در محیط خارجی، مقولههایی مانند اثربخشی یافتهها و اثر اجرای یافتههای پژوهشی بر تولید ملی را شاهد هستیم. در بعد اجتماعی، پژوهشگران، واحدهای پژوهشی، انجمنهای علمی، مجلهها و مدیریت با نحوه ی برقراری ارتباط بین اجزاء، محیط داخلی پژوهش را تشکیل میدهند. از نظر فرهنگی، ما مؤلفههایی در درون پژوهش داریم، مانند اولویتهای پژوهشی، تحقیقات بنیادی - کاربردی، توسعه ای، نحوه ی تصویب پروژهها و... همه اینها بر اثر دانشهای موجود دگرگون میشود، فناوری ارتباطات و اطلاعات انقلابی است که بر تمام این ابعاد اثر میگذارد و میتواند برای ما هم فرصت باشد هم تهدید. فرصت این که با بهره گیری از این فناوری، فاصله پژوهشی خود را با سایر کشورها کمتر نمائیم و تهدید این که اگر زودتر نجنبیم از گردونه ی علم و دانش و توسعه دور خواهیم شد. رشد بسیار سریع ارتباطات در نیمه ی قرن بیستم، تقاضای روزافزون برای دستیابی به دانش و شناخت بیشتر مراحل و اثرات ارتباطات را منجر شده است و تعداد زیادی از محققان پا به عرصه ی وجود گذارده اند که چه بسا با استفاده از این فناوری ارتباطات میتوانند راههای طولانی جستجو را کوتاه تر نمایند.
بسیاری از طرحهای تحقیقاتی اجرا میشوند بی آنکه نتیجه ای ببار آورند، زیرا چیزی جزء تکرار آنچه دانشمندان دیگر قبلاً کرده اند نیست، فقط مصالح و منابع فکری بسیاری ضایع شده است. علت آن نبود ارتباط مؤثر است که این مشکل را فناوری ارتباطات میتواند حل نماید.
طرحهای راهبردی گسترش کاربرد فناوری ارتباطات و اطلاعات
طرحهای راهبردی گسترش کاربرد فناوری ارتباطات و اطلاعات در پژوهش و توسعه ی مهارت دیجیتالی
گسترش فناوری ارتباطات و اطلاعات از جمله عواملی است که در تعاریف مختلف جهانی شدن نیز مطرح گردیده است. تأکید بر افزایش بی سابقه ارتباطات و برخوردهای اقتصادی به اجتماعی و فرهنگی، ویژگی اکثر تعاریف جهانی شدن است. تقریباً در همه ی آثار مربوط به جهانی شدن، حجم بسیار زیاد ارتباطات درسطوح و عرصههای مختلف جهانی، ویژگی فرآیند مورد نظر عنوان شده است، تا جایی که ظهور صنعت ارتباطات و رسانههای ارتباط جمعی از بسیاری جهات منشاء ظهور جهانی شدن به معنای امروزین آن شده است. حال این مقوله جهانی میتواند به عنوان یک طرح راهبردی بهطور مؤثر در پژوهش نقش ایفاء کند، اما برای این امر نیاز به زمینه سازی در امر توسعه ی مهارتها دارد. در این خصوص طرحهای عملیاتی ذیل جهت پربار شدن امر پژوهش پیشنهاد میگردد:
ایجاد زیرساخت و توسعهی شبکههای مجازی محلی: که ساختار خرد آن عبارت است از: تهیه سخت افزارهای زیر ساخت و توسعه ی شبکه ی مجازی محلی، خرید نرم افزار و راه اندازی و نصب سرورهای شبکه، اجرای طرح آزمایشی پژوهشکدههای الکترونیکی.
مدیریت شبکه: ساختار خرد آن عبارت است از: تهیه نرم افزارهای مدیریتی جهت مدیریت شبکه و کنترل خطوط.
امنیت شبکه: ساختار خرد آن منوط به اجرای طرح مطالعاتی و تأیید نهایی آن ارزیابی شده که بر این قرار است: تجهیزات امنیت شبکه در مرکز و مراکز استانها و آموزش نیروی انسانی و پیاده سازی سیستم امنیت شبکه در سطح مراکز مناطق و پژوهشکدهها.
مقررات: ساختار خرد آن مبتنی بر مطالعه و بازنگری قوانین موجود و ارائه راهکار تدوین اساسنامه شبکههای پژوهشی.
محتوا: ساختار خرد آن مشتمل بر توسعه ی شبکههای پژوهشی پایگاه اطلاعاتی فرهنگی، علمی، آموزشی و پژوهشی استانی، منطقه ای و قرار دادن آن در دسترس کاربران.
آموزش کاربرد کامپیوتر: که نیازمند نیازسنجی پژوهشی و آزمونهای مهارتی میباشد.
آموزش تولید محتوای الکترونیکی: ساختار خرد آن مشتمل بر تربیت کارشناسان ارشد در استفاده از کامپیوتر در امور پژوهشی است.
منابع و مأخذ
* عبدالحسین آذرنگ سیاست اطلاع رسانی و تکنولوژی اطلاعاتی اطلاعات و ارتباطات، (تهران: سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی 1370)، ص 110.
* ارتباط شناسی، ارتباطات انسانی، تألیف مهدی محسنیان راد (نشر سروش)، ص 43.
* سالشمار رسانههای ارتباطی، (رسانه 2 بهار 1370)، ص 65.
* معتمدنژاد، 1356، ص 36، وسایل ارتباط جمعی (تهران دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی).
* نشریه رسانه، سال چهارم، شماره 18، زمستان 1381، مهندس مصطفی امین منصور (دبیر شورای تحقیقات و فناوری وزارت علوم).
* ا. ای میخائیلوف و آر. اس. گیلیاروسکی. اطلاع رسانی جزء حیاتی پژوهش علمی (نشریه فنی مراکز مدارک علمی دوره اول شماره دوم 1381).
- لینک منبع
تاریخ: جمعه , 14 بهمن 1401 (18:03)
- گزارش تخلف مطلب